Vzkříšení a svobodná vůle z pohledu křesťanské gnóze - Kozáková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá vztahem gnosticismu, jak se nám o něm dochovaly zprávy zejména z Nag Hammadského nálezu a křesťanské církve z pohledu polemik církevních otců. Snaží se o vystihnutí základních bodů společných všem verzím klasického kosmogonického gnostického mýtu. Probíráno je téma vzkříšení Ježíše Krista a vztah víry v něj k vytváření struktury církevní organizace. Dalším tématem je problematika svobodné vůle, dobra a zla a jeho důsledky pro lidskou morálku. Jak se její chápání může měnit na základě různých interpretací starozákonního textu příběhu Adama a Evy, tak jak je vyprávěn v knize Genesis.
The Ressurection and free will from the gnostic view
Keywords: gnóze; gnosticismus; vzkříšení; svobodná vůle; rané křesťanství; svatí otcové; spasitel; Ježíš Kristus; Nag Hammadí; gnosis; gnosticism; ressurection; free will; early christianity; church fathers; savior; Jesus Christ; Nag Hammadi