Literární tvorba Ladislava Klímy - Staněk, Libor (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se soustředí na Literární tvorbu Ladislava Klímy. Cílem teoretické části práce je ve stručnosti popsat pragmatickou stránku jazyka. Hlavní jádro této problematiky spočívá v Austinovo teorii řečových aktů. Praktická část je věnována filozofickému kontextu Klímových myšlenek, které přicházejí do konfrontace či kontradikce s filozofií evropských filozofů. Dále je rozvedena Klímova působnost na českém území, ve které nacházíme autorovo literární originalitu a nadčasovost. Další kapitoly si všímají Klímovo dobového kontextu, expresivní poetiky a jeho nedoceněné prozaické snahy. Závěrečná kapitola nám osvětí Klímovo nevšední pohled na svět a lokální přesah, který jeho dílu udává ráz světového formátu.
Literary Work of Ladislav Klima