Nepreferenční a preferenční původ zboží při dovozu do EU - Eisenhammerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zaměřuje na rozdíly v souvislosti s prokazováním původu zboží při dovozu na území Evropské unie v nepreferenčním a preferenčním režimu. Jsou zde popsány kritéria, na jejichž základě může získat zboží původ v určité zemi. Zároveň jsou v práci vyjmenovány dokumenty, které se k prokazování v nepreferenčním a preferenčním režimu používají a na jejichž základě jsou následně vyměřovány celní sazby, které jsou taktéž ovlivněny daným režimem. V závěru je uvedeno, jaký vliv mají vyměřené celních sazby na výslednou cenu dováženého zboží.
Preferential and Unpreferential Origin in Import of EU
Keywords: nepreferenční původ; preferenční původ; cla; důkazy původu; pravidla dovozu; dovozní zákony; vnitřní trh; unpreferential origin; preferential origin; import duty; proofs of origin; import rules; EU import laws; single internal mark