Řádové sestry v ošetřovatelské praxi - Vachalcová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je zaměřena na některé církevní řády a kongregace, jejichž členky pracují ve zdravotnických zařízeních v současnosti.Kvantitativně -kvalitativním šetřením byla zjišťována míra informovanosti a názory občanů na poskytování ošetřovatelské péče řádovými sestrami na území Prahy. Cílem práce bylo zjistit, jak vnímá pacient poskytovanou ošetřovatelskou péči řádovými sestrami a zda vnímá rozdíly v poskytování ošetřovatelské péče sestrami řádovými a ‚qcivilními''. Dalšími cíli bylo zjistit míru informovanosti pražské laické veřejnosti o řádových sestrách v praxi a jaké informace o řádových sestrách mají všeobecné sesry civilní. Z výsledků práce vyplynulo, že pacienti vnímají poskytovanou péči spíše pozitivně a bez ohledu na vlastní příslušnost k církvi. Rozdíly existují v přístupu k nemocným a duchovní útěše, kterou řádové sestry nemocným poskytují.Záměrem mé práce bylo přiblížit veskrze ateistické společnosti informace o řádovém ošetřovatelství na území Prahy a možnostech duchovních služeb ve zdravotnických zařízeních. Bylo zjištěno, že pacienti mají zájem o duchovní služby při hospitalizaci a z toho lze vyvodit doporučení pro praxi: v rámci poskytování holistické péče zintenzivnit sesterské intervence v oblasti duchovních potřeb nemocných.
Religious Sisters in Nursing Practice
Keywords: Duchovní služby; kongregace; laická veřejnost; ošetřovatelská péče; řádová sestra; víra; všeobecná sestra "civilní".; Spiritual services; congregations; secular public; nursing care; religious sisters; secular nurses.