Bezdomovectví z pohledu Policie ČR - Pecková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá komplikovanou problematikou bezdomovců, jejich vzájemným vztahem k Policii ČR a to z pohledu policistů, kteří jsou s lidmi bez domova v každodenním kontaktu. Bakalářská práce je rozdělena do dvou části, na část teoretickou a empirickou. Teoretická část formuluje bezdomovectví a uvádí faktory, které bezdomovectví vyvolávají. Dále se zaobírá organizacemi a státními orgány, jenž se věnují této problematice . V neposlední řadě se zabývá situacemi, ve kterých přicházejí policisté a bezdomovci nejčastěji do vzájemného kontaktu. Empirickou část, která navazuje na část teoretickou, tvoří výzkum. V této části jsou popsány předpoklady a cíle výzkumu, dále pak metody výzkumu, výzkumný soubor a výsledky průzkumu. V závěru bakalářské práce je diskuze, která je věnovaná zjištěným výsledkům výzkumu s následným potvrzením pracovní hypotézy, že "Základní odborná příprava" na policejních školách policisty dostatečně teoreticky nepřipraví na práci s bezdomovci a že veškeré své znalosti získávají až praxí, během výkonu služby. Provedený výzkum naopak vyvrací pracovní hypotézu, že vzájemné vztahy mezi policisty a bezdomovci, jsou z pohledu policistů špatné.
Homeless from the view of the Czech Republic Policy
Keywords: bezdomovec; bezdomovectví; policista; pachatel; oběť; trestný čin; přestupek; Základní odborná příprava; hlídková služba; homeless; homelessness; police; police officer; offender; victim; crime; offense; basic expert training; patrol