Využití biotestů na jikrách halančíka Oryzias latipes pro screeningové stanovení toxicity vod s výskytem sinicových vodních květů - Sikora, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se skládá ze dvou částí. V první části je vyhodnocen nejvhodnější metodický postup pro screeningové testy použité v druhé části. Oplodněné jikry ryby Oryzias latipes byly inkubovány v 6 testech v rozdílných počtech (1 až 6) za standardních podmínek v ISO vodě. V testech byla zjišťována líhnivost a délka embryonálního vývoje a výsledky aplikovány na screeningové testy provedené v druhé části práce. Druhá část práce je zaměřena na zjištění potencionálních toxických účinků vod se sinicovým vodním květem. Oplozené jikry Oryzias latipes nasazené v 6. až 8. stádiu byly po dobu embryonálního vývoje vystaveny třem vzorkům biomas sinicových vodních květů z volných vod se známým druhovým složením a obsahem microcystinů - LR, YR a RR. V průběhu testu byla sledována líhnivost, délka embryonálního vývoje, letální a subletální efekty. Průběh byl prováděn dle OECD 212. Byly zjištěny prokazatelné rozdíly oproti kontrolní skupině v líhnivosti, délce embryonálního vývoje a v některých případech i indukci deformit.
The application of biotests on Japanese medaka (Oryzias latipes) eggs for the screening assessment of cyanobacterial water blooms toxicity
Keywords: Oryzias latipes; sinicový vodní květ; embryonální vývoj; cyanotoxiny; microcystin; embryotoxikologie; Oryzias latipes; cyanobacterial water bloom; embryonic development; cyanotoxins; microcystin; embryotoxicology