Konzervace kukuřičné siláže - Kozák, Jonáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Kukuřičná siláž je páteří krmivové základny ve výživě skotu i hlavním zdrojem hmoty pro výrobu energie v bioplynových stanicích. V moderních podnicích je proto kukuřice setá (Zea mays) jednou z hlavních plodin zařazovaných do osevních postupů. Velká část ekonomického výsledku podniku je založena na kvalitě vyrobených objemných krmiv. To znamená, že během relativně krátké doby, sklizně a naskladnění krmiva pro skladování, se rozhoduje o ekonomice výroby podniku po celý rok. Tudíž je úkolem managementu řídit tento proces tak, aby vzniklo co nejvíce kvalitního krmiva s co nejnižšími náklady. A to navzdory působení klimatických, ekonomických, politických, technologických či jiných vlivů. I přesto, že silážování má již dlouhou tradici, lze se v praxi bohužel často setkat s chybami, které vedou k výrobě siláží nízké nutriční hodnoty ba dokonce zdravotně závadných. Taková siláž má negativní vliv na celý ekonomický vývoj podniku a je proto cílem této práce vypracovat literární rešerši na toto téma a navrhnout opatření, která povedou ke zvýšení úrovně výroby nejen kukuřičných siláží.
Conservation of maize silage
Keywords: silážování; aditiva; zea mays; silážovatelnost; ensiling; additives; zea mays; ensilability