Synestetické souvislosti asociativních procesů a symboliky barev. - Neckář, Marcel (Jihočeská univerzita, 2008)
Centrem pozornosti předkládané bakalářské práce je téma synestézie. Cílem práce je sepsání přehledu základních informací o tomto fenoménu, zároveň však autor usiluje o jiný pohled ve snaze zabývat se hlubšími souvislostmi mezi asociativními procesy a jejich vyjádřením. V teoretické části autor představí fenomén synestézie v obecné rovině, nastíní jeho historický vývoj z pohledu vědy a umění, uvede formy synestézie a další souvislosti. V empirické části předkládané bakalářské práce se autor zaměří na metaforickou stránku lidského vnímání slov a barev, na asociativní procesy a schopnosti v obecnějším slova smyslu, o nichž lze analogicky hovořit jako o řeči nevědomí při vytváření procesů vnitřních asociací do barev v rámci arteterapeutického procesu. Prostřednictvím barevně slovního asociačního testu CAT a dotazníků zaměřených na psychopatologii bude autor mapovat hlubší souvislosti mezi mírou tmavosti odpovídající vyšším hodnotám barevné škály (ležících na kontinuu od světlejší barvy k tmavší s extrémy bílá a černá) a určitými psychopatologickými stavy.
The synesthetic connections of associative processes and color symbolism.