Dávky pomoci v hmotné nouzi na Vltavotýnsku - Balounová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce začleňuje sociální pomoc do systému sociálního zabezepčení, vymezuje pojmy a zabává se štědrostí systému při posuzování dávek přčed sociální reformou a poj ní. Teoretická část vymezje tři základní pilíře sociálního zabezepčení, vymezuje sociální pomoc a vymzeuje pojmy, které s danou problematikou úzce korespondují. Praktická část przenetuje stav při pouzování dávek před rokem 2007 a při posuzování stavu po roce 2007. Soustřeďuje se na otázku, zda novela zákona přinesla kýžený pozitivní výsledek, zda je nové opatření motivující k aktivní snaze hledat si zaměstnání nebo přijetí méně placené práce a zda jsou zvýhodněny aktivní osoby oproti osobám, které aktivitu neprokazují.
Benefits of Assistance in Material Need around the Region Týn nad Vltavou
Keywords: siociální zabezepčení; sociální pomoc; sociální potřebnost; minimální příjem; životní minimum; existenční minimum; živobytí osoby; hmotná nouze; social security; social help; social necessity; minimum income; social minimum; existencial minimum; maerial need