Význam svalové dysbalance v kontextu funkčních poruch páteře - Jozová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
ABSTRAKT Tématem této práce je význam svalové dysbalance v kontextu funkčních poruch páteře. Téma práce je velmi aktuální, jelikož velká část populace trpí vertebrogenními poruchami funkčního charakteru, které jsou způsobené právě svalovou nerovnováhou. Cílem první části práce bylo zpracování teoretické analýzy problematiky svalových dysbalancí a funkčních poruch páteře. Obsahem této kapitoly je úvod do anatomie, kineziologie osového skeletu a patogeneze svalových dysbalancí a funkčních poruch páteře. Dále obsahuje informace o diagnostických a terapeutických postupech u těchto poruch. Cílem výzkumné části bylo zmapovat následky dlouhodobého působení svalové dysbalance na skeletální struktury páteře za pomoci standardních vyšetřovacích metod fyzioterapie a také zhodnotit účinnost ovlivňování dysbalance a funkčních poruch páteře pomocí standardních a alternativních terapeutických přístupů. Pro výzkumnou část práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Soubor tvoří tři pacienti, kteří navštěvovali rehabilitační ambulanci Nemocnice České Budějovice a.s. Všichni tři byli léčeni pro vzniklou svalovou nerovnováhu a funkční poruchy páteře. Testovaný soubor byl sledován několik měsíců a výsledky byly zpracovány formou případové studie. Pacienti se naučili postupům, jak účinně čelit těmto poruchám a provádět preventivní opatření proti jejich vzniku. U všech pacientů došlo ke zmírnění nebo minimalizaci svalové dysbalance a k ústupu velké části funkčních blokád páteře za použití rozdílných léčebných postupů. Došlo ke zkvalitnění funkce hlubokého stabilizačního systému páteře a zlepšení statiky a dynamiky páteře. Byly zmapovány následky, které způsobilo dlouhodobé působení svalové dysbalance a zhodnocena účinnost zvolené terapie. Tato práce by mohla být využita pro potřeby studia budoucích fyzioterapeutů, ale i jako informační materiál pro pacienty trpícími svalovými dysbalancemi a funkčními poruchami páteře a v prevenci těchto poruch.
An importance of the muscular imbalance in the context of functional disorders of the spine
Keywords: svalová dysbalance; funkční porucha páteře; horní zkřížený syndrom; dolní zkřížený syndrom; vrstvový syndrom; muscule imbalance; functional disorders of the spine; the upper crossed syndrome; lower posterior syndrome; layer syndrome