Možnosti kompenzačního cvičení pro mladé hráče softballu do 20 let - Abbrentová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce "Možnosti kompenzačního cvičení pro mladé hráče softballu do 20 let" se zabývá nejčastějšími svalovými dysbalancemi vzniklých u softbalistů a jejich ovlivněním pomocí kompenzačního cvičení. Na sportovce jsou mnohdy kladeny vysoké nároky a jsou po nich vyžadovány vynikající výsledky. Z tohoto důvodu se často věnují pouze jednostranného sportu a nezbývá jim čas na jiný pohyb. Ovšem dlouhodobá jednostranná zátěž bez správné kompenzace má nepříznivý dopad na pohybový aparát jedince. Jedním z mnoha příkladů asymetrické zátěže je právě softball. Prvním cílem této bakalářské práce bylo zmapovat nejčastější svalové dysbalance vyskytující se u mladých hráčů softballu. Druhým cílem bylo vytvořit edukační brožuru obsahující kompenzační cvičení. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické je popsána charakteristika softballu, přetěžované struktury a nejčastější úrazy. Dále jsou zmapovány možnosti kompenzačního cvičení. Praktická část probíhala formou kvalitativního výzkumu a její součástí jsou kazuistiky čtyř hráčů softballu ve věku do 20 let. Na základě anamnézy a kineziologického rozboru bylo sestaveno kompenzační cvičení. Cvičební jednotka byla v základu velmi podobná, některé cviky byly přidávány individuálně dle potřeb probanda. Po 2-3 měsících pravidelného cvičení byly zhodnoceny výsledky pomocí kineziologického rozboru, který obsahoval stejné testy jako na začátku. Následně byly porovnány výsledky a zhodnocen efekt terapie. Tato práce může posloužit jako zdroj informací nejčastějších funkčních problémů, se kterými se mladí softbalisté obvykle setkávají. Dále může posloužit jako edukační materiál pro hráče a trenéry softballu.
Possibilities of compensatory exercises for young softball players under 20 years
Keywords: Softball; kompenzační cvičení; svalová dysbalance; jednostranná zátěž; úrazy; Softball; compensatory exercises; muscle imbalance; unilateral burden; injuries