Počátky vzdělávání na Vodňansku - Davidová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce popisuje a poukazuje na vývoj vzdělávání ve Vodňanech. V úvodu se zabývá základními údaji o městě Vodňany a její historií. Poté se zmiňuje v historickém exkurzu o výchově a vzdělávání v rovině českých dějin. Dále se zaměřuje na počátky a vývoj vzdělávání ve městě Vodňany až do roku 1989. Práce se zabývá příležitostmi vzdělávání ve Vodňanech v rovině historické s ohledem na proměny a transformace školství v českých zemích.
The beginnings of education in the Vodňany region
Keywords: Historie města Vodňany; historie školství; průběh školství a vzdělávání ve Vodňanech; vodňanské osobnosti škol; učitelské organizace; studentské spolky.; The history of the town of Vodňany; the history of school system; the development of school system and education; the personalities of schools of Vodňany; the teachers´ organisations; the students´ clubs.