Propria ve starších cestopisech - Kolářová, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem diplomové práce jsou vlastní jména osob a vlastní jména místní v cestopisu Kryštofa Haranta Putování aneb cesta z království Českého do města Benátek, odtud po moři do země Svaté, země Jůdské a dále do Egypta a velikého města Kairu. Onomastický materiál získaný excerpcí je podroben lingvistické analýze. Výzkumná část práce se soustředí na antroponyma a toponyma, na jejich roztřídění do požadovaných skupin a též na onomastický rozbor. Součástí práce je i statistika s procentuálním vyjádřením, které se opírá o excerpcí získaná propria.
Proper nouns in the early travel accounts
Keywords: Onomastika; propria; vlastní jména osob; vlastní jména míst; cestopis; lingvistická analýza.; Onomastic; proper names; personal names; geographicals names; travelogue; linguistic analysis.