Vliv výživy a pohybu na artrózu nosných kloubů s následnou implantací totální endoprotézy. - Fišerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou artrózy nosných kloubů ve spojitosti s životním stylem klientů. Všímá si především negativních stránek a rizikových faktorů, které k onemocnění vedou a zhoršují ho až do stádia, kdy je nutná implantace totální endoprotézy. Mezi rizikové faktory patří nadváha - obezita (vysoké BMI), některé druhy sportů, úrazy kolenního kloubu, kouření, sedavý způsob života aj. Součástí této práce je rozsáhlý dotazníkový výzkum u klientů ortopedického oddělení nemocnice České Budějovice. Analýzou dat byla zjištěna spojitost mezi artrózou, nadváhou/obezitou a životním stylem klientů.
Effect of nutrition and movement to the arthritis-bearing joints with the bearing joints with the
Keywords: Artróza; nosné klouby; rizikové faktory; nadváha; životní styl; implantace totální endoprotézy.; Arthritis; weight-bearing joints; risk factors; obesity; lifestyle; implantation of total joint prosthesis.