Spirituální tematika v projektivně intervenční arteterapii - Stone, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce pojednává o spirituální tématice (náměty, aspekty) v projektivně intervenční arteterapii. V teoretické části se věnuje rozpracování konceptu spirituality a jejího vnímání a definuje její vývojové aspekty. Rozlišuje, kde mluvíme o spiritualitě a kde o náboženství. Zkoumá spirituální témata v umění a spirituální témata v terapii. Zde rozpracovává možnost využití biblioterapie a hagioterapie. Praktická část popisuje jednotlivá díla dospělých respondentů dle zadaného námětu s možnou spirituální tématikou (Adam a Eva, Betlém apod.). Na obrázky je nahlíženo dle stanovených kritériíl a následně jsou vyvozovány závěry dle výtvarného projevu a rozhovoru s autory. Dle výstupů rozpracování využitelnosti pro arteterapeutickou praxi na základě potřeby mít v životě další rozměr vzhledem ke spirituálnímu aspektu zadávaných témat.
Spiritual themes in projective interventional art therapy
Keywords: arteterapie; biblická tematika; náboženství; spiritualita; art therapy; biblical themes; religion; spirituality