Děti, cizinci bez doprovodu - Hříšná, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na činnost českých orgánů a institucí, které se zabývají nezletilými cizinci bez doprovodu. Práce předkládá relevantní právní předpisy a postupy, kterými se řídí pracovníci orgánů sociálně-právní ochrany dětí, soudů a odborných zařízení, které o děti pečují. Práce se rovněž věnuje etickému pohledu na téma migrace. Součástí práce je zpracování výzkumného šetření na základě vypracovaných kazuistik s cílem zjistit důvody, jaké mají uvedené děti k odchodu ze země původu a které instituce spolupracují při řešení situace dětí v České republice.
Unaccompanied minors
Keywords: dítě - cizinec bez doprovodu; nezletilý cizinec bez doprovodu (NBD); orgán sociálně-právní ochrany dětí; ohrožené dítě; migrace; uprchlictví; mezinárodní ochrana; zařízení pro děti cizince; zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc; pěstounská péče; etické otázky; právní předpisy; unaccompanied minor (UAM); Authority of The Child´s Social and Legal Protection; endangered child; migration; refugees; international protection; facilities for children of foreigners; facilities for children requiring immediate assistance; foster care; ethical issues; legislation