České literární ceny 21. století - Sládková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá českými literárními cenami 21. století. Přináší typologii současných literárních ocenění v České republice. Podrobně se věnuje Státní ceně za literaturu, Ceně Jaroslava Seiferta a Magnesii Liteře. U těchto tři vyznamenání uvádí jejich charakteristiku, historii, laureáty, složení poroty a systém hlasování. Pro období 2000-2013 je u jednotlivých cen prezentována mediální reflexe daného ročníku. Diplomová práce se zabývá tendencemi a fenomény těchto tří vybraných ocenění. V závěru tyto tendence a specifické jevy vzájemně komparuje.
Czech Literary Prizes in 21th Century
Keywords: české literární ceny; Státní cena za literaturu; Cena Jaroslava Seiferta; Magnesia Litera; czech literary prizes; State national award for literature; Award of Jaroslav Seifert; Magnesia Litera