Vzájemná percepce rómského a nerómského obyvatelstva - Kaminská, Helena (Jihočeská univerzita, 2008)
V první části si tato předložená diplomová práce vytýčila za svůj cíl podat základní informace týkající se života romských občanů v české společnosti od dávné minulosti po současnost. Dále zaznamenává historické události, které ovlivnily budoucí život Romů a také se zaměřuje na aktuální romskou problematiku, konkrétně na sociální vyloučení Romů ze společnosti, vzájemné vnímání romských a neromských občanů a vliv médií na postoj majoritní společnosti vůči Romům. Ve druhé, praktické, části je posléze vyhodnocen sociologický kvantitativní výzkum, který je zaměřen na vzájemnou percepci romského a neromského obyvatelstva, respektive na to, jak majoritní společnost vnímá občany romské menšiny v porovnání s tím, jak Romové vnímají sami sebe.
The reciprocal percepcion of the romany and not romany population
Keywords: Romská problematika; vzájemné vnímání se romských a neromských občanů