Možnosti využití regionálních objektů jako námětů pro technické exkurze na 1. stupni ZŠ - Jančářová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce je zaměřena na využití regionálních objektů jako námětů pro technické exkurze na 1. stupni ZŠ. Teoretická část diplomové práce je rozdělena do šesti teoretických oblastí. První oblast je zaměřena na motivační výukové metody. Druhá oblast je věnována vybraným aktivizujícím metodám výuky na 1. stupni ZŠ. Třetí oblast teoretické části se zabývá objasněním klíčových pojmů jako jsou: badatelsky orientovaná výuka, technická výchova, technické vzdělávání, technická gramotnost a technická tvořivost. Čtvrtá oblast popisuje technické předměty v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání. Pátá oblast je zaměřená na popis organizační formy - exkurzi. Závěrečná oblast teoretické části nabízí charakteristiku regionálních objektů s technickým zaměřením vybraného regionu, které jsou využity ve zpracovaných námětech. Praktická část zahrnuje soubor pěti námětů technicky zaměřených objektů, které je možné realizovat v rámci výuky se žáky 1. stupně ZŠ.
Possible Ways of Using Regional Objects as Ideas for Technical Excursions at Primary School
Keywords: technické památky; exkurze; aktivizační metody výuky; badatelsky orientovaná výuka; technická tvořivost; technická gramotnost; technické myšlení; technical monuments; excursions; activation methods of teaching; research - oriented teaching; technical creativity; technical literacy; technical thinking