Kvalita života osob s revmatickými chorobami - Hudečková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se věnuje problematice kvality života pacientů s revmatickými chorobami. Tato práce byla konkrétně zaměřena na pacienty trpící revmatoidní artritidou, jelikož se jedná o nejčastěji se vyskytující chronické zánětlivé revmatické onemocnění vyskytující se téměř na celém světě. Cílem práce bylo přezkoumat na vybraném vzorku pacientů s revmatoidní artritidou (RA) ve věkové kategorii od 19 do 70 fyzickou kvalitu života. Pomocí teoretické části byl poskytnut přehled o této problematice s důrazem na kvalitu života pacientů s revmatoidní artritidou. V druhé části práce prostřednictvím kvantitativního výzkumu bylo uskutečněno dotazníkové šetření v revmatologické ambulanci FN u sv. Anny v Brně a v Lázních Hodonín. K dosažení cíle při sběru dat byl použit Index HAQ-DI, dotazník GARS, dále také vizuální analogická škála, hodnotící intenzitu bolesti a skóre DAS28 hodnotící aktivitu nemoci. Pro provedení vlastního výzkumu byly zvoleny dvě výzkumné hypotézy, a to 1. Pacienti s kratším, než pětiletým trváním nemoci budou mít signifikantně příznivější skóre a 2. Statisticky významnější budou rozdíly ve fyzické kvalitě života pacientů dle pohlaví. Následně byly hypotézy statisticky ověřeny softwarem IBM SPSS Statistics 24. Z výsledků práce lze usoudit, že kvalitu života pacienta s RA ovlivňuje bolest, která je intenzivnější u žen. Dále můžeme konstatovat, že u pacientů trpících RA dochází k ovlivnění výkonu činností a tím pádem řada pacientů je odkázána na pomoc někoho jiného či na používání pomůcek. Z výsledku lze také zjistit, že existují statisticky významné rozdíly ve fyzické kvalitě dle pohlaví. Zjištěné skutečnosti lze použít pro osoby s RA, pro zvýšení informovanosti o této nemoci a jejím vlivu na život.
Quality of life in rheumatoid arthritis patients
Keywords: revmatoidní artritida; kvalita života; hodnocení; fyzická kvalita; pacient; rheumatoid arthritis; quality of life; evaluation; physical quality; patient