Badatelský přístup k výuce praktických činností na 1. stupni ZŠ - Polická, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem této diplomové práce je Badatelský přístup k výuce praktických činností na 1. stupni ZŠ. První část práce se zabývá charakteristikou technického vzdělávání a součástí této kapitoly je i seznámení s pojmem technika a technická gramotnost. Následuje kapitola věnovaná Rámcově vzdělávacímu programu a jeho vzdělávacím oblastem, ve kterých lze BOV uplatnit. Další kapitola vymezuje pojem BOV a seznamuje s jejími úrovněmi a fázemi. Poslední úsek teoretické části patří charakteristice metod experimentu, pokusu a pozorování. V praktické části se nachází pět výukových námětů pro začlenění BOV do výuky na 1. stupni ZŠ. Nedílnou součástí každého námětu je příprava na vyučování se všemi nezbytnými informacemi.
Research - oriented teaching of Activity lessons on the first grade of primary school
Keywords: technické vzdělávání; badatelsky orientovaná výuka; výukové náměty; 1. stupeň ZŠ; technical teaching; research - oriented teaching; teaching suggestions; first grade of primary school