Porovnání druhového složení a dynamiky společenstva zooplanktonu v rybnících s extenzivním obhospodařováním. - Seicherstein, Adam (Jihočeská univerzita, 2012)
Dynamika a druhové složení společenstva zooplanktonu byly studovány ve třech experimentálních nádržích (43, 46 a 48) umístěných v areálu pokusnictví VÚRH JU ve Vodňanech. Na všech třech nádržích byl prováděn extenzivní chov kapra obecného. Vzorky zooplanktonu byly odebírány během třech vegetačních sezon (2008, 2009, 2010), zpravidla vždy jednou v měsíci. Společně s odběry byly také provedeny chemické rozbory daných lokalit. Diverzita i početnost zooplanktonu byly ovlivňovány především rybí obsádkou.
Comparison of species composition and dynamics of zooplankton communities in ponds with extensive management.
Keywords: plankton; vířníci; perloočky; buchanky; rybí obsádka; predace; extenzivní chov; plankton; rotifers; cladocerans; copepods; fish stock; predation; extensive culture