Ekonomická efektivnost integrovaného zemědělství - Viktora, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2010)
V diplomové práci je porovnávána ekonomická efektivnost pěstování vybraných plodin z ekologického, integrovaného a konvenčního systému hospodaření farem v období let 2005-2009. V práci jsou stanoveny nejdůležitější rozdíly v rostlinné výrobě v jednotlivých systémech hospodaření a jejich vliv na variabilní náklady při pěstování. Jsou vyhodnocovány rozdíly ve výnosech plodin vzhledem k systému pěstování a faktorům, které tyto rozdíly ovlivňují. Vzhledem ke standardním pěstebním technologiím ve všech systémech hospodaření jsou stanoveny variabilní náklady na plochu a hodnota rentability. Je určen příspěvek na úhradu vztažený na plochu vzhledem k ceně pěstované plodiny a výkupní ceně daného roku. Studie se dále zabývá SWOT analýzou integrovaného způsobu hospodaření, stanovením významných silných a slabých stránek v rostlinné produkci. Určením možných příležitostí a ohrožení a stanovením strategie pro integrovanou farmu do budoucna. Cílem práce je porovnat ekonomickou efektivnost pěstování vybraných tržních plodin z ekologického, integrovaného a konvenčního systému hospodaření. Soustředí se proto především na vyhodnocení rozdílů ve výnosech plodin v relaci k systému pěstování a faktorům, které tyto rozdíly ovlivňují. Dále se zabývá výší a strukturou variabilních nákladů na produkci vybraných plodin, cenovými diferencemi mezi konvenční produkcí a bioprodukcí i hodnocením ekonomické efektivnosti jednotlivých vybraných plodin.
Economical efficiency of integrated farming
Keywords: ekonomická efektivnost; náklady; integrované zemědělství; rentabilita; economic effectiveness; costs; integrate way of farming; rent ability