Abstraktní tendence v českém umění v 70. a 80. letech - Lazárková, Simona (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce s názvem "Abstraktní tendence v českém umění v 70. a 80. letech" je zpracována ve formě teoretické a tvůrčí praktické. V teoretické části jsou předkládány abstraktní tendence v českém umění v 70. a 80. letech 20. století představující tvorbu umělců tvořících s námětem koule a geometrického tvaru kruhu v plošné a prostorové tvorbě. Prostor je dán představitelům - Václavu Boštíkovi, Stanislavu Kolíbalovi, Hugo Demartinimu, Vladimíru Škodovi a Woody Vasulkovi. Praktická část je prezentována grafickým provedením s kruhovým námětem s následně navazujícím prostorovým řešením v sádrovém vyhotovení. Vše je doprovázeno grafickými zkouškami a sádrovými odlitky kruhových objektů.
Abstracto Tendencies in Czech throughout the 1970s and 1980s
Keywords: abstrakce; abstraktní umění; 70. a 80. léta 20. století; geometrie; tvar; koule; kruh; plocha; prostor; Václav Boštík; Stanislav Kolíbal; Hugo Demartini; Vladimír Škoda; Woody Vasulka; kresba; grafika; objekt; koncept; abstraction; abstract art; 1970s and 1980s; geometry; shape; ball; circle; surface; space; Václav Boštík; Stanislav Kolíbal; Hugo Demartini; Vladimír Škoda; Woody Vasulka; drawing; graphic design; object; concept