Současné postupy prevence a možnosti léčby bovinních mastitid - Dvořáková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce na téma Současné postupy prevence a možnosti léčby bovinních mastitid vznikla s ohledem na skutečnost, že mastitidy jsou jedním ze zdravotně a ekonomicky nejvýznamnějších onemocnění mléčného skotu. Prevence mastitid zahrnuje jednotlivá opatření důležitá pro udržení zdraví dojnic. Základním principem prevence je neoslabovat přirozenou obranyschopnost dojnic, zejména samotné mléčné žlázy. Pro udržení zdravé mléčné žlázy je významné welfare dojnic. Dojnice by měly být vhodně ustájeny a krmeny kvalitním, nezávadným krmivem. Důležitým opatřením je zejména správný postup dojení. Pastva působí na zdraví a pohodu dojnic velmi příznivě. Významným aspektem v prevenci mastitid je zaprahování, které je často prováděno paušálně a plošně. Novým trendem v zaprahování dojnic, využitelným ovšem pouze u dojnic se zdravou mléčnou žlázou, je použití neantibiotických tmelů. Výzkum imunoprofylaxe mastitid stále probíhá, neboť etiologie mastitid není zcela jasná. Konvenční léčba mastitid je založena na používání antibiotik během laktace, nebo v době stání na sucho. Podle závažnosti onemocnění se volí aplikace lokální, celková nebo kombinace obou. Doplňkovou léčbou je aplikace enzymových přípravků, které snižují dávku potřebného antibiotika a urychlují hojení. Do nekonvenční léčby mastitid, která je častější na ekologických farmách, se řadí homeopatie a fytoterapie, které jsou využitelné většinou ulehčích zánětů mléčné žlázy. Má-li být léčba účinná, je důležité její včasné zahájení.
Current methods of prevention and possibilities of treatment of bovine mastitis
Keywords: dojnice; mléčná; žláza; mastitida; prevence; léčba; dairy cow; mammary gland; mastitis; prevention; treatment