Reprezentace dobývání Nového světa - Novák, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou reprezentace dobývání Nového světa v literatuře českému čtenáři nejpřístupnější, tedy nejen původem české, ale i překladové. Jsou v ní předkládány reprezentace různých druhů literatur a naratologický rozbor práce s vybraným tématem. Práce poukáže na mnohost a rozdílnost přístupů k tématu, na jednotlivé autory, kteří skrze texty interpretují historickou událost a následně za pomoci komparace jednotlivých publikací poukáže na autorské možnosti textem utvářet čtenářovo povědomí a pohled na konkvistu, ale i na to, jakým způsobem je manipulováno s čtenářovým vědomím o jedné historické události. Diachronní komparace zároveň poukazuje na změny recepce v proudu času.
Representations of Conquering the New World
Keywords: Konkvista; Kryštof Kolumbus; Don Hernán Cortés; Montezuma; Aztékcká kultura; natarologie; Nový svět; komparace; conquest; Christopher Columbus; Don Hernán Cortés; Montezuma; Aztec culture; narratology; New World; Comparation