Připravenost a úloha Městské policie hl. m. Prahy při vyhlášení některých krizových stavů - Krčal, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem diplomové práce "Připravenost a úloha Městské policie hl. m. Prahy při vyhlášení některých krizových stavů" bylo zjistit úlohu a faktickou připravenost této organizace k nasazení jejích strážníků v oblastech, kde došlo k vyhlášení stavu nebezpečí nebo nouzového stavu, se zaměřením na poskytnutí pražských strážníků jiné obci. Úvodní část seznamuje čtenáře s vývojem zákona o obecní policii a s historickým vývojem této organizace od jejího vzniku po současnou podobu. Dále obsahuje přehled povinností a oprávnění, kterými strážníci disponují - především se zaměřením na jejich využití při krizových stavech mimo území zřizující obce. V další části této práce jsou graficky a statisticky zpracovány a vyhodnoceny výsledky provedeného dotazníkového šetření ve středním a vrcholném managementu této organizace. Následně jsou uvedeny výsledky provedených volných rozhovorů, především s vedoucími pracovníky specializovaných oddělení této organizace, na které navazuje analýza zákona o obecní policii a související legislativy. Připravenost Městské policie hl. m. Prahy byla posuzována na základě provedené dotazníkové akce, na základě volných rozhovorů a vlastního sběru dat, a také analýzy interních dokumentů této organizace. Výsledky provedených šetření ukázaly, že připravenost je z pohledu organizačního, personálního, materiálního, tak i technického na vysoké úrovni - v rámci České republiky, mezi obecními policiemi, zcela nevídaná. Úloha této organizace pak byla posuzována na základě analýzy zákona o obecní policii, primárně se zaměřením na případy poskytnutí pražských strážníků jiné obci při vyhlášení krizového stavu. Bylo zjištěno, že zákon o obecní policii sice umožňuje využití strážníků při krizových stavech i mimo území zřizující obce, avšak paradoxně neumožňuje využít všech oprávnění, kterými strážníci disponují za běžných situací, resp. neumožňuje dokončení některých úkonů a zákroků. V tomto případě je jediným řešením novelizace zákona o obecní policii. Úloha Městské policie hl. m. Prahy je v rámci hl. m. Prahy jasně vymezena a je zcela nezastupitelná a nezpochybnitelná, v případě poskytnutí pražských strážníků jiné obci je, i přes zmíněné legislativní nedostatky, významná. Pro starosty obcí v České republice byl vypracován ucelený dokument, na jehož základě lze rozhodnout, zda je pomoc pražských strážníků v dané situaci využitelná.
Preparedness and the role of the Prague's Municipal Police in declaration of certain crisis situations
Keywords: krizový stav; městská policie; oprávnění strážníka; povinnosti strážníka.; crisis state; municipal police; officer's powers; officer's duties.