Role asistenta pedagoga u žáka s diabetem mellitus na prvním stupni základní školy - Silovská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zaměřuje na roli asistenta pedagoga u žáka na základní škole na 1. stupni. Žáci byli vybráni náhodným systémem. Hlavním cílem práce je zodpovědět výzkumné otázky a vyvodit rady rodičům k efektivnějším postupům/spolupráci, které mohou využít v rámci komunikace s třídním učitelem a přiděleným asistentem pedagoga. Bakalářská práce se skládá ze dvou částí. Teoretická část se opírá o odbornou literaturu. V první části se práce zabývá diabetem mellitus, jeho historie, typy, nejdůležitější potřeby žáka apod. V praktické části se práce zabývá třemi žáky v první, čtvrté a páté třídě. Rozhovor byl proveden se zákonnými zástupci žáků. Následně byla sepsána kazuistika. Dále byl proveden rozhovor s třídním učitelem a asistentem pedagoga. V závěru práce dochází k diskusi rozhovorů. Po zjištění nedostatků je navrženo doporučení zkoumaných jedinců rodinám, které je v poslední části práce.
The role of the teacher´s assistant in child with diabetes mellitus at the first grade of primary school.
Keywords: diabetes mellitus; asistent pedagoga; kazuistika; inzulin; základní škola; první stupeň; diabetes mellitus; assistent of pedagogue; kazuistic; insulin; elementary school; first grade