Výskyt perfluorovaných sloučenin v rybách z volných vod ČR - Holaň, Viktor (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá hodnocením kontaminace ryb vybranými cizorodými látkami z řád perfluorovaných sloučenin. Pro účely hodnocení kontaminace byly vybrány tyto lokality Bečva - Dluhonice, Labe - Přelouč, Bílina - Ústí nad Labem, Jizera - Předměřice, Sázava - Nespeky a Otava - Topělec. Odlovy ryb byly provedeny pomocí elektrického agregátu. Sledování obsahu cizorodých látek bylo provedeno ze vzorků svaloviny a jater. Analýza byla provedena pomocí kapalinové chromatografie (HPLC - MS/MS). Ve vzorcích byly sledovány tyto sloučeniny PFOS, PFNA, PFOA, PFHxS a PFHpS.
Occurrence of perfluorinated compounds in fish from rivers of the Czech Republic
Keywords: perfluorované sloučeniny; kapalinová chromatografie; monitoring řek; ryba; perfluorinated compounds; liquid chromatography; monitoring of rivers; fish