Dung beetles of Central Europe: Diversity and conservation - Ambrožová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato disertační práce se skládá ze tří ochranářsky orientovaných studií, které se zabývají zejména faktory určujícími diverzitu koprofágních brouků ve střední Evropě. První studie hodnotila vliv rutinního odčervování hospodářských zvířat ivermektinem na druhovou diverzitu a funkční výkonnost společenstva koprofágních brouků. Druhá studie zkoumala vliv alternativních lesních managementů pařazení a odstranění svrchní vrstvy půdy na druhovou a funkční diverzitu lesních koprofágních brouků a drabčíků. Poslední studie se zabývala environmentálními a managementovými faktory, které určují -diverzitu koprofágních brouků, s cílem identifikovat prioritní oblasti druhové ochrany středoevropských Koprofágů.
Dung beetles of Central Europe: Diversity and conservation
Keywords: ivermektin; beta-diverzita; ochrana přírody; chráněné druhy; koprofágní brouci; Scarabaeidae; Geotrupidae; pastevní management; ivermctin; beta-diversity; nature conservation; protected species; coprophagous beetles; Scarabaeidae; Geotrupidae; grazing management