Faktory ovlivňující kvalitativní uakzatele silážovaných krmiv - Kubát, Václav (Jihočeská univerzita, 2009)
V provozních podmínkách bylo v tříletém období provedeno vyhodnocení faktorů, které ovlivňují kvalitativní ukazatele travních siláží. Fermentace a celková kvalita byly hodnoceny normou, kterou doporučuje AgroKonzulta Žamberk a EKO-LAB Žamberk. Vyhodnocení proběhlo ve dvou souborech. Do prvního souboru byly zařazeny vzorky pro vyhodnocení vlivu aditivních látek na základě ukazatelů fermentačních charakteristik. Zde byly vytvořeny tři skupiny po 14-ti vzorcích. Kontrolní, neošetřená žádným konzervačním přípravkem. Do druhé skupiny byly zařazeny siláže ošetřené bakteriálními přípravky. Do třetí skupiny byly zařazeny siláže ošetřené bakteriálně-enzymatickými přípravky. Na základě vyhodnocení výsledků je možné konstatovat, že silážní přípravky kladně ovlivňují fermentační proces a tím i výslednou kvalitu siláží. Statisticky velmi významných hodnot (P < 0,01) bylo dosaženo u stupně proteolýzy, kdy lepších hodnot bylo dosaženo u skupin s použitím konzervačních přípravků. Skupiny travních siláží s použitím konzervačních přípravků dosáhly významně lepších hodnot (P < 0,05) u obsahu kyseliny mléčné, než skupina neošetřená žádným přípravkem. Při hodnocení fermentačního procesu bylo zjištěno u skupiny travních siláží ošetřených bakteriálně-enzymatickými přípravky o 14,4 % vyšší zastoupení siláží v I. třídě jakosti, oproti travním silážím ošetřených bakteriálními přípravky. Do druhého souboru byly zařazeny vzorky dle fenofáze: konec sloupkování, počátek metání a plné metání. Každá skupiny obsahovala 12 vzorků. Vyhodnoceny byly ukazatele výživné hodnoty. Hodnoty NL, PDIN, a SOH byly velmi významně ovlivněny (P < 0,01) fenofázemi. Nejlepší výsledky byly zaznamenány u travních siláží sklizených na konci sloupkování. Hodnoty CF a NEL byly statisticky vysoce významné (P < 0,01) u skupin siláží sklizených na konci sloupkování a na počátku metání oproti skupině na konci metání.
Influence of different factors for qualitative parameters of ensilage feedstuffs
Keywords: travní siláže; kvalitativní ukazatele; silážní přípravky; fenofáze; grass silages; qualitative parameters; silage additives; phenophases