Redukce nadváhy a obezity u dětí staršího školního věku pomocí intervenčního pohybového programu. - Koptíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním úkolem mé práce bylo analyzovat prevalenci nadváhy a obezity studentů v pubescentním věku a redukovat váhu pomocí 12-ti týdenního intervenčního pohybového programu. Bylo provedeno antropometrické měření a vyhodnocené BMI, kaliperace, obvodu pasu a BIA. Po sběru dat byla zjištěna hodnota prevalence nadváhy a obezity u studentů. Na základě výzkumu, kterého se zúčastnilo 200 probandů, byli vybráni pubescenti s vyšším podílem tělesného tuku. Vytvořili jsme experimentální a kontrolní skupinu. U experimentální skupiny byl aplikován intervenční pohybový a všeobecně poradenský program v období září 2008 - prosinec 2008. Program byl vytvořen k redukci aktuální tělesné hmotnosti a zaměřen na pozitivní ovlivnění psychických a sociálních parametrů. Po skončení intervenčního pohybového programu byly pomocí statistických metod vyhodnocena získaná data. Námi vytvořený intervenční pohybový program se může stát inspirací a vodítkem pro organizace zabývající se nadváhou či obezitou v oblasti rozvoje zdraví člověka.
Reduction over weight and obesity near children older school age Reduction with the Help of interventional Kinetic programme.
Keywords: nadváha; obezita; powerjóga; redukce; prevalence; intervenční pohybový program.; overweight; obesity; power yoga; reduction; prevalence; interventional active plan.