Zvládání péče o pacienty v terminálním stádiu studenty bakalářských programů ošetřovatelství - Mašková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Abstrakt Bakalářská práce se zabývá tématem zvládání péče o pacienty v terminálním stádiu studenty bakalářských programů ošetřovatelství. Cílem práce bylo zmapovat rozdíly ve zvládání péče o pacienty v terminálním stádiu u studentů v jednotlivých ročnících studia. Na základě zvoleného cíle byla stanovena následující hypotéza: "Existují rozdíly ve zvládání péče o pacienty v terminálním stádiu studenty bakalářských programů ošetřovatelství podle jednotlivých ročníků studia". Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části bakalářské práce se zabýváme samotným tématem paliativní péče, zaměřujeme se na uspokojování potřeb pacientů v terminálním stádiu, dále také na komunikaci s terminálně nemocnými pacienty a jejich rodinami. Dále představujeme i osobnost zdravotnického pracovníka a jeho profesní přípravu na budoucí povolání. V souvislosti s přípravou studentů na péči o pacienty v paliativní péči zmiňujeme témata jako je motivace, supervize, mentorování, koučování, ale i adaptace. Jednou z posledních kapitol v teoretické části je i psychohygiena. Výzkumné šetření probíhalo formou kvantitativního šetření, metodou dotazování, pomocí nestandardizovaného dotazníku. Do výzkumného šetření byly zahrnuty 1., 2., a 3. ročníky bakalářských programů Ošetřovatelství ze tří fakult, a to konkrétně ze Zdravotně sociální fakulty v Českých Budějovicích, Fakulty zdravotnických studií v Plzni a Fakulty zdravotnických studií v Pardubicích. Pro zhodnocení připravenosti mezi ročníky byl použit test chí kvadrát. Hypotéza byla potvrzena na základě zvolené hladiny významnosti 0,05 (5%). Hladina významnosti v našem výzkumném šetření vyšla 0,10%. Z výzkumného šetření je patrné, že se připravenost studentů liší podle jednotlivých ročníků. Nejpřipraveněji se cítí třetí ročníky, první ročníky svou připravenost hodnotí sebejistěji než druhé ročníky a druhé ročníky jsou si svou připraveností nejméně jistí. Výsledky bakalářské práce lze využít jako informační materiál pro studenty, ale i pro akademické pracovníky. Bakalářská práce poukazuje na to, jak moc je teoretická i praktická příprava studentů na péči o pacienty v terminálním stádiu klíčová. Ve studentech máme budoucí zdravotníky a je stěžejní, aby nedostatečná příprava na jakékoliv svízelné situace potencionální zdravotníky neodradila od budoucího výkonu povolání. Je totiž zřejmé, že je jejich přítomnost, vzhledem k nedostatku zdravotnického personálu v českém zdravotnictví, nezastupitelná.
Care management end-stage patients by bachelor nursing students
Keywords: Paliativní péče; terminální stádium; studenti ošetřovatelství; pacient; Palliative care; terminal stage; nursing students; patient