Geochemická pozice thallia v lesních a zemědělských půdách - Drozdová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2010)
Magisterská diplomová práce se zabývá geochemickou pozicí thallia litogenního a antropogenního původu v zemědělských a lesních půdách. První studovanou oblastí byla lokalita Kluky u Písku v jižních Čechách s výskytem thallia výhradně litogenního původu. Druhou studovanou oblastí byla lokalita Olkusz v jižním Polsku, kde se vyskytuje thallium především antropogenního původu. Na obou lokalitách byly v jednotlivých půdních horizontech zjištěny velké rozdíly v distribuci a mobilitě thallia. Koncentrace thallia v půdách byly stanoveny pomocí sekvenčního extrakčního postupu a hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS). Dále bylo zjištěno, že erozivní procesy, následná depozice, stejně jako procesy bioturbace představují významné faktory mobilizace thallia litogenního původu i jeho pohybu mezi živou a neživou složkou životního prostředí. Na základě zjištěných výsledků závisí depozice thallia antropogenního původu především na směru převažujících větrů v krajině, členitosti terénu a jeho charakteru (přítomnost/nepřítomnost lesů apod.). Velkou úlohu při procesu mobilizace/imobilizace thallia antropogenního původu a následné kontaminaci půd hrají také postup zpracování těžených rud a nevhodně umístěná úložiště odpadů.
Geochemical position of thallium in forest and agricultural soils.
Keywords: thallium; půdy; thallium; soils