Rizikové chování adolescentů a možnosti sekundární prevence v Klatovském regionu - Strejcová, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá rizikovým chováním adolescentů se zřetelem na možnosti sekundární prevence tohoto chování na Klatovsku. V teoretické části práce je nejprve popsáno celé období adolescence. V návaznosti na vývojové charakteristiky adolescence se další kapitoly zabývají rizikovým chováním a jeho prevencí, zejména prevencí sekundární. Součástí bakalářské práce je výzkumná sonda, jejímž hlavním cílem je zjistit dostatek institucí a odborníků státní i nestátní v Klatovském regionu, na které se školy mohou obrátit či odkázat své studenty a jejich zákonné zástupce s žádostí o pomoc při řešení rizikového chování. Výzkumná sonda je realizována formou písemného dotazování na středních školách v Klatovském regionu. Prezentace zjištěných výsledků s následnou diskusí jsou uvedeny v praktické části práce.
The risky behavior of adolescent development and the possibility of secondary prevention in Klatovském region
Keywords: Klíčová slova: adolescence; adolescent; mladý člověk; vývojové změny; psychické změny; socializace; tranzitní body; vývojové úkoly; identita; adolescentní moratorium; rizikové chování; syndrom rizikového chování; oblast zneužívání návykových látek; konzumace alkoholu; kouření cigaret; marihuana; oblast negativních sociálních jevů; záškoláctví; oblast reprodukčního zdraví; rizikové a ochranné faktory; rodina; dysfunkční rodina; rodinné fungování; škola; vrstevníci; společnost; jedinec; primární prevence; minimální preventivní program; sekundární prevence; preventivní odborná pomoc; výchovný poradce; školní metodik prevence; státní a nestátní instituce; Klatovský region; Key words: adolescence; adolescent; young man; developmental changes; mental changes; socialization; transit points; developmental tasks; identity; adolescent moratorium; Risky behavior; syndrome risk behavior; area of substance abuse; alcohol; cigarette smoking; marijuana; area of negative; social phenomena; truancy; Reproductive health; Risk and protective Factors; family; dysfunctional family; family functioning; School; Peers; Company; individual; Primary prevention; minimal prevention program; Secondary prevention; Preventive Support; educational consultant; school prevention methods; state and private institutions; Klatovy Region