Základní otázky klinické etiky se zaměřením na kvalitu a kvantitu života - Stráský, Marek (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zaměřuje na základní otázky klinické etiky. Tyto otázky se týkají především bioetických principů a rozporů mezi nimi, což jsou hlavní témata rozebraná v první části. V té také rozebírá faktory, které musí být zohledněny v případech klinické etiky, aby se dosáhlo vytyčeného cíle lékařské péče. V druhé části tato práce propojuje poznatky a relevantní oblasti klinické etiky se sociální prací. Především se zaměřuje na dvě oblasti sociální práce: práci se seniory a paliativní péči, ve kterých je toto propojení nejlépe viditelné. V této části se také okrajově dotýká témat eutanázie, dystanázie a asistované sebevraždy, což jsou jedny z nejvíce diskutovaných témat v klinické etice. Ve třetí části rozebírá tato práce jeden z nejpodstatnějších a nejaktuálnějších rozporů: otázku vyvážení kvality a kvantity života, v případech, ve kterých si tyto dvě oblasti odporují. V návaznosti na to rozebírá rozměry kvality života, způsoby měření kvality života a jejich praktické využití.
Fundamental questions of clinical ethics with focus on quality and quantity of life
Keywords: klinická etika; etické principy; kvalita života; autonomie; benefice; nonmaleficence; clinical ethics; ethical principles; quality of life; autonomy; beneficence; nonmaleficence