Porovnání suchovzdornosti a mrazuvzdornosti vybraných odrůd vojtěšky seté (Medicago sativa L.) z tuzemského a zahraničního šlechtění - Hlaváčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo porovnat mrazuvzdornost a suchovzdornost vybraných tuzemských i zahraničních odrůd vojtěšky seté. Hodnocení bylo prováděno sérií laboratorních pokusů a pozorováním ve dvou opakováních v roce 2009 ? 2010. Z dosažených výsledků byly vyhodnoceny jako nejodolnější odrůdy vůči mrazu odrůdy z České Republiky a Slovenska. Jmenovitě odrůda Magda, Litava, Tisa a Syntéza. Jako nejméně odolné byly vyhodnoceny odrůdy z teplých přímořských oblastí. Nejodolnější odrůdy vůči vodnímu deficitu během vegetace byly vyhodnoceny odrůdy Magda, Comete, Europe, Pálava, Europe a Kamila. Do klimatických podmínek České Republiky by bylo nejvhodnější, podle zjištěných výsledků použít odrůdu Magda. Vykazuje vysokou mrazuvzdornost a má i dobré výsledky v suchovzdornosti. Dále ji ve své kvalitě následují další české odrůdy Pálava a Kamila. Ze zahraničních odrůd by bylo nejvhodnější použít francouzské odrůdy Comete, Europe a holandskou odrůdu Capri. Tyto odrůdy mají jak dobrou odolnost vůči mrazu, tak vynikají i svou suchovzdorností. Celá problematika mrazuvzdornosti a suchovzdornosti u vojtěšky není doposud příliš sledovaná, proto by bylo vhodné, zde zjištěné výsledky potvrdit dalším návazným výzkumem.
Comparison of drought and frost resistence of selected varieties of Medicago sativa L. from domestic and foreign breeding
Keywords: vojtěška setá (Medicago sativa); mrazuvzdornost; suchovzdornost; Medicago sativa; frost; drought