Organické a zoomorfní formy v architektuře - Široká, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem diplomové práce je dílo architekta Antonia Gaudího jako předchůdce organických forem v architektuře. Teoretická část diplomové práce s názvem Organické a zoomorfní formy v architektuře navazuje na bakalářskou práci s názvem Výtvarná inspirace organickými tvary architekta Antonia Gaudího. Práce shrnuje dílo architekta Antonia Gaudího jako předchůdce organických forem v architektuře. Následující kapitoly představují architekty, kteří tvořili od 19. do počátku 21. století a inspirovali se přírodou, zvířecími formami a filozofií organických a přírodních prvků v architektuře. V práci jsou přiblíženy jednotlivé stavby a jejich realizace. Praktická část vychází z části teoretické, kdy východiskem pro zhotovení grafických listů jsou organické a zoomorfní komíny na stavbách Antonia Gaudího.
Organic and zoomorphic forms in architecture
Keywords: Antoni Gaudí; organické formy; architektura; grafika; Antoni Gaudi; organic forms; architecture; graphics