Lexikografická analýza hesel z tematické oblasti "automobilový průmysl" v tištěných a internetových slovnících. - Tůmová, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce je posoudit, zda se slovníky dokáží vypořádat s rychlým vstupem odborných hesel do jazyka. Teoretická část se zabývá samotnými slovníky, jejich typy, hesly a strukturou. Cílem praktické části je za pomoci dvaceti vybraných hesel z oblasti automobilového průmyslu porovnat, na kolik tři námi zvolené slovníky pojímají nově příchozí odbornou terminologii. Úkolem bylo také zjistit, zda jsou tištěné slovníky stále vhodnými pomůckami pro překladatele a tlumočníky, nebo zda je už pohotové a ničím neomezované elektronické slovníky předčily.
Lexicographical analysis of words from the thematic field "car industry" in the printed and internet dictionaries.
Keywords: Elektronický slovník; tištěný slovník; heslo; odborná terminologie; lexém; korpus; Electronic dictionary; printed dictionary; headword; technical terminology; lexeme; corpus