Problematika veřejného zdravotního pojištění v České republice se zaměřením na práva a povinnosti plátců pojistného - Blažková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2010)
Systém veřejného zdravotního pojištění s více zdravotními pojišťovnami v České republice plně funguje od 1. ledna 1993. Hlavním úkolem zdravotních pojišťoven je výběr pojistného na veřejné zdravotní pojištění od plátců pojistného a úhrady zdravotní péče zdravotnickým zařízením. Právní předpisy upravující oblast veřejného zdravotního pojištění v naší republice doznaly od roku 1993 mnoha změn. Základním principem systému našeho veřejného zdravotního pojištění je princip solidarity. Účast na veřejném zdravotním pojištění nezávisí na rozhodnutí občana, ale je ze zákona povinná. K základním právům každého pojištěnce patří právo na volbu zdravotní pojišťovny a právo na svobodný výběr lékaře nebo zdravotnického zařízení, kteří jsou ve smluvním vztahu se zdravotní pojišťovnou pojištěnce. Teoretická část bakalářské práce pomocí dostupné literatury charakterizuje základní pojmy a právní úpravu veřejného zdravotního pojištění v České republice. Podrobněji se zabývá povinnostmi, které mají vůči zdravotní pojišťovně jednotlivé skupiny plátců pojistného na veřejné zdravotní pojištění a majetkovými sankcemi, které jim mohou být příslušnou zdravotní pojišťovnou uloženy. Cílem praktické části bakalářské práce bylo zmapovat právní vědomí pojištěnců-plátců pojistného o jejich povinnostech vyplývajících z platných právních předpisů. V souladu s tímto cílem byly stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza číslo jedna předpokládá, že vysokoškoláci jsou více informováni o povinnostech pojištěnce-plátce pojistného na veřejné zdravotní pojištění než pojištěnci s nižším vzděláním. Hypotéza číslo dvě předpokládá, že pojištěnci ve věku do 50 let jsou více informováni o povinnostech pojištěnce-plátce pojistného na veřejné zdravotní pojištění než pojištěnci ve věku nad 50 let. K ověření hypotéz byla zvolena forma kvantitativního výzkumu, metoda dotazování. Ke sběru dat byla použita technika dotazníku. Obě stanovené hypotézy byly na základě zjištěných výsledků výzkumu potvrzeny. Cíl práce byl splněn. Výsledky práce mohou sloužit ke zvýšení informovanosti veřejnosti v této oblasti, jako podklad pro tisk informačních materiálů zdravotních pojišťoven.
The issue of public health insurance in the Czech Republic with focus on the rights and obligations of premium payers
Keywords: Veřejné zdravotní pojištění; zdravotní pojišťovna; pojistné na veřejné zdravotní pojištění; pojištěnec; práva a povinnosti plátců pojistného; Public health insurance; health insurance company; public health insurance premium; policy holder; rights and obligations of premium payers