Tabuizace smrti v současné české společnosti - Martínek, Daniel (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem teoretické části mojí bakalářské práce je popsat smrt a umírání jako pojem a tyto pojmy definovat. Rozdělit a stručně popsat různé druhy smrti, dále pak shrnout přístup společnosti ke smrti a umírání z hlediska historického vývoje a v následující kapitole popsat postoje z hlediska nejvýznamnějších světových náboženství. V teoretické části bych se také chtěl zabývat a popsat paliativní péčí a úlohou sociální pracovníka v procesu umírání a také popsat problematiku eutanazie. Cílem praktické části je získat, zhodnotit a porovnat postoje všech věkových skupin v současné České společnosti ke smrti. Výzkum provedu kvantitativní metodou pomocí dotazníku. Na základě stanovených hypotéz, jsem stanovil soubor otázek vztahujících se k hypotézám, ze kterých jsem sestavil dotazník. Do dotazníku jsem také zařadil identifikační otázky, sloužící k bližší identifikaci respondentů. Ke každé otázce jsem vypracoval graf a popsal jej. Dále sestavím tabulku, kde vyjádřím a následně popíšu, jak na otázky odpovídali jednotlivé skupiny lidí. V praktické části se podařilo prokázat, že v současnosti je tabuizace smrti větší u nevěřících lidí, kteří nad tématem smrti přemýšlejí méně často. První hypotéza byla tedy potvrzena. Hypotéza, která předpokládala, že mladí lidé, do 24 let budou mít největší obavy z psychického utrpení při umírání, se nepotvrdila. Taktéž se nepotvrdila hypotéza, která předpokládala, že lidé ve věku 60 let a výše budou mít strach z fyzického utrpení. Staří lidé uváděli nejčastěji strach z bezmoci. U lidí do 24 let byli odpovědi vyrovnané. Třetí hypotézu se podařilo prokázat. Na otázku ohledně jejich zájmu o téma smrti prokázali zastánci legalizace eutanazie menší zájem než odpůrci.
The Taboo of Death in Contemporary Czech Society
Keywords: tabuizace; smrt; současnost; umírání; česká společnost; tabooing; death; present; dying; czech society