Zařízení sociálních služeb pro rodiny s dětmi - Dvořáková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce je zjistit spokojenost uživatelů s nabízenými službami ve vybraných zařízeních sociálních služeb pro rodiny s dětmi. V praktické části bakalářské práce byl použit kvalitativní výzkum, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Pomocí Registru poskytovatelů sociálních služeb MPSV ČR byla vybrána zařízení sociálních služeb pro rodiny s dětmi v Jihočeském kraji. Souhlas s poskytnutím komunikačních partnerů udělilo zařízení sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi a azylový dům pro matky s dětmi. Celkový výzkumný soubor tvořilo deset komunikačních partnerek, z toho bylo šest komunikačních partnerek ze sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi a čtyři komunikační partnerky z azylového domova pro matky s dětmi. Rozhovor k výzkumné části této práce byl sestaven z devatenácti otázek a jeho cílem bylo zjistit spokojenost uživatelů s nabízenými službami ve vybraných zařízeních sociálních služeb pro rodiny s dětmi. Získaná data byla přepsána a následně vyhodnocena pomocí procesu otevřeného kódování, kdy všechna data byla pro větší přehlednost uspořádána do jednotlivých kategorií. Z výzkumu vyplývá, že všechny komunikační partnerky jsou se sociálními službami pro rodiny s dětmi spokojeny a mohou tato zařízení doporučit i dalším jedincům, kteří se ocitnou v podobné tíživé životní situaci, kterou nejsou schopni řešit vlastními silami. Bakalářská práce může sloužit jako zpětná vazba pro poskytovatele sociálních služeb pro rodiny s dětmi a zároveň by také mohla vést k případnému zkvalitnění sociálních služeb. Dále by také mohla být průvodcem pro potenciální zájemce o tyto sociální služby, aby věděli, kam se obrátit s žádostí o pomoc a co mohou od těchto zařízení sociálních služeb očekávat.
Providers of social services for families with children
Keywords: Azylový dům pro matky s dětmi; sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi; sociální služba; uživatelé; zařízení sociálních služeb;; Facility of social activation services for families with children; providers of social service; shelter for mothers with children; social service; users;