Oceňování zásob vlastní výroby v agrárním sektoru - Jedličková, Sára (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce poskytuje informace o způsobech a metodách oceňování a účtování případů týkající se živočišné a rostlinné výroby v agrárním sektoru. Ve vazbě na účtování popisuje vykazování těchto položek v účetních výkazech. Hlavním cílem práce je zhodnocení těchto způsobů a metod oceňování u vybraného podnikatelského subjektu působícího v zemědělství. V praktické části jsou zhodnoceny metody kalkulací Zemědělského obchodního družstva Olešník, jak v rostlinné výrobě, tak ve výrobě živočišné za rok 2019, s doporučenými metodami kalkulací uvedených v teoretické části. Jako srovnávací prostředek slouží procentuální predikce výnosů vybraných komodit podle prodejních cen družstva za rok 2019. Z uvedeného porovnání je následně doporučena metoda kalkulace, která je pro družstvo vhodnější. V poslední části této práce je zpracován celkový pohled na náklady, výnosy a výsledek hospodaření, jak před zohledněním dotací, tak po jejich zohlednění.
Evaluation of the own production supplies in the agricultural sector
Keywords: účetnictví v zemědělství; zásoby vlastní výroby; metody oceňování; accounting in agriculture; own production supply; methods of evaluation