Ohrožené dítě a jeho rodina - Laksarová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce je koncipovaná jako teoretická. Skládá se z několika částí popisujících sociální práci s rodinou a ohroženým dítětem. Zaměřuje se na tuto problematiku zejména z pohledu sociálně-právní ochrany dětí, pro kterou je klíčovým tématem. Zabývá se pojetím rodiny, její definicí, strukturou, funkcemi a v neposlední řadě jejími typy. Předkládaná práce definuje ohrožené dítě včetně všech možností ohrožení. Pojednává o jejich možných příčinách a představuje zákonná ustanovení. Dále charakterizuje sociálně-právní ochranu dětí, různé instituce a osoby, které ji vykonávají, vymezuje jejich práva a povinnosti a poskytuje pohled na několik modelů, jak může vypadat hodnocení ohroženého dítěte. Obsahuje také zmínku o multidisciplinární spolupráci a jejím využití. Poslední část je věnována možnostem řešení situace ohroženého dítěte a jeho rodiny. Některé z nich jsou doplněné o příklady získané z mé dosavadní praxe na orgánu sociálně-právní ochrany dětí a v sociálně-aktivizačních službách pro rodiny s dětmi.
Child at risk and its family
Keywords: ohrožené dítě; sociálně-právní ochrana dětí; rodina; ohrožená rodina; sociální práce s rodinou; orgán sociálně-právní ochrany dětí; syndrom CAN; multidisciplinární spolupráce; child at risk; social and legal protection of children; family; endangered family; social work with family; authority of social and legal protection of children; CAN syndrome; multidisciplinary cooperation