Zavádění standardů kvality sociálních služeb v ÚSP Stod. - Malíková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo zmapovat stav zavádění standardů kvality sociálních služeb v Ústavu sociální péče Stod. V první, teoretické části, je popsán proces vzniku standardů a jejich rozdělení na tři základní skupiny. Následuje podrobné seznámení s obsahem jednotlivých standardů, který je ještě doplněn návody, jak rozpoznat jejich naplňování a nejčastější omyly. Rovněž zde nalezneme vysvětlení nové terminologie, která je ve standardech nejčastěji používána. V další části jsou prezentovány výsledky provedeného kvalitativního výzkumu. Ty byly získány prostřednictvím vyhodnocení rozhovorů s uživateli a poskytovateli sociálních služeb, provedením obsahové analýzy dokumentace a analýzy situací vznikajících při tvorbě a zavádění standardů v ÚSP Stod. Součástí je i SWOT analýza současného stavu naplňování standardů v tomto zařízení. Cenným výstupem celého výzkumu je pak návrh metodického postupu při zavádění standardů kvality sociálních služeb, který může být návodem pro ostatní zařízení. V závěru práce jsou navržena opatření, která by měla přispět k rychlejší implementaci standardů do praxe.
The Implementation of Quality Standards of Social Welfare Services in The Social Welfare Institution Stod.
Keywords: sociální služby; zákon o sociálních službách; standardy kvality; procedurální standardy; provozní standardy; personální standardy; kritérium; zájemce o službu; uživatel služeb; cílová skupina; social services; social service law; standards of quality; procedural standards; operating standards; personal standards; criterion; person showing interest in a service; user of services; target group