Intimní osvětlení - Ticháčková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se v první polovině zabývá světelnou teorií, odpovídá na otázku co je to světlo. Zahrnuje tedy fyzikální studii světla. Nemalá část práce je také věnována optice a její historii. V druhé polovině práce lze nalézt kapitoly, jež řeší problematiku světla v umění, tedy světla jakožto výrazového prvku umění a také vývoj světelné kompozice v dějinách výtvarné kultury. Nebylo opomenuto ani téma světla ve fotografii, jež je spolu s kresebnou technikou základem praktické části této bakalářské práce. Práci uzavírá případová studie, která pojednává o světelné kompozici v médiu kresby.
Intimate illumination
Keywords: světlo; fyzika světla; optika; umělé a přírodní světlo; teorie světla; zdroj světla; umění; světlo jako výrazový prvek; dějiny výtvarné kultury; historie umění; světlo ve fotografii; stín; kresba; šerosvit; light; light physics; optics; artificial and natural light; the theory of light; source of light; art; light as an element of expression; history of art culture; art history; the light in photography; shadow; drawing; chiaroscuro