Účtování zásob způsobem A a způsobem B při výrobě bytových doplňků - Pejšová, Radka (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce na téma ''Účtování zásob způsobem A a způsobem B při výrobě bytových doplňků'' se zabývá problematikou evidence zásob v konkrétní účetní jednotce. Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví umožňuje výběr ze dvou způsobů: 1. průběžný systém - způsob A 2. periodický systém - způsob B V teoretické části je popsána obecná charakteristika a členění zásob, způsoby účtování a oceňování zásob. Zvláštní podkapitolu tvoří zásoby vlastní činnosti a analytická evidence zásob. Pozornost je zde věnována i jiným problematikám, ke kterým může dojít v průběhu účetního období. Jedná se např. o inventarizaci zásob, tvorbu a zrušení opravných položek, reklamaci aj. V praktické části je zobrazena evidence zásob oběma způsoby. Oba způsoby jsou vzájemně porovnány a na základě posouzení jejich výhod a nevýhod je učiněn závěr, který způsob je pro danou účetní jednotku výhodnější.
Inventories accounting by method A and method B in production of indoor accessories
Keywords: zásoby vlastní výroby; pořizovací cena zásob; účtování o zásobách způsobem A a způsobem B; oceňování zásob; analytická evidence zásob.; own production stocks; purchase cost of stocks; stock accounting by the way A and B; stock pricing; analytical evidence of stocks.