Kvalitativní výzkum uspořádání prostoru ve vztahu k psychologii osobnosti - Hessová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Téma bakalářské práce se zabývá problematikou jedince a jeho životního prostoru, jejich vzájemným působením a interakcí. Práce je členěna do dvou částí, teoretické a praktické. První část se opírá o teoretická východiska o životním prostředí, vnímání životního prostředí a soukromí. Snaží se seznámit s pojmy vztahující se k samotnému prostoru a prostorovému chování, jenž svou strukturou do určité míry ovlivňuje příznivě či negativně chování jedince. Dále se práce zaměřuje na vliv psychologie architektury, uspořádání interiéru, feng shui, psychologie barev a tvarů. V druhé části práce poukazuji na důvody volby kvalitativního výzkumu pro realizaci praktické části a poté poznatky z teoretické části aplikuji při výzkumu. Stanovila jsem si výzkumné metody, cíl, soubor a výzkumné okruhy otázek. V analytické části poté nalezneme interpretaci výsledků výzkumu rozdělených do hlavních oddílů, a to: spokojenost se současným stavem svého bydlení; preferované barvy a tvary; dům, nábytek či doplněk jako výraz osobnosti a dům jako místo k životu a odpočinku.
Qualitative research on the arrangement of place in relation to personality psychology
Keywords: životní prostředí; soukromí; psychologie architektury; psychologie interiéru; feng shui; psychologie barev; environment; privacy; psychology of architecture; psychology of the interior; feng shui; psychology of color