Stravovací návyky u žáků II. stupně ZŠ na Písecku - Moudrá, Táňa (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním úkolem mé bakalářské práce bylo zjištění stravovacích návyků u žáků II. stupně základních škol na Písecku. Prvním úkolem bylo nastudování dostupných materiálů a vymezení základních pojmů. Této části jsem se věnovala v teoretické části bakalářské práce. Následovalo vytipování vhodných základních škol a samotný průzkum. Společně se záznamy jsem odvezla na základní školy dopis pro rodiče, bez jejich souhlasu nebylo možné výzkum provést. Vyplněné záznamy bylo nutné podrobit redukci, několik vyplněných záznamů bylo nepoužitelných pro výzkum. Správně vyplněné dotazníky s třídenním záznamem jsem vyhodnocovala pomocí nutričního programu na stránkách www.flora.cz do elektronických tabulek. Zajímalo mě především jaký má zkoumaná skupina energetický příjem a příjem makronutrientů. S těmito hodnotami jsem následně pracovala v praktické části práce. Můžeme zde například vidět srovnání jednotlivých škol, srovnání příjmu v pracovních dnech a dnech volna nebo přehled nejčastěji konzumovaných nápojů a potravin. Tato práce by dle mého názoru mohla posloužit pro drobné upravení jednotlivých jídelníčků.
Eating habits of Primary School Pupils in the Region Písek
Keywords: pubescent; stravovací návyky; energetický příjem; bílkoviny; tuky; sacharidy; pitný režim; nutriční program; teenager; eating habits; energy intake; proteins; fats; carbohydrates; drinking behavior; nutrition program