Řízení nákladů v neziskové organizaci - Joanidisová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce je popsat teoretické principy finančního řízení neziskových organizací a prostřednictvím analýzy na vybrané neziskové organizaci ověřit uplatnění moderních řídících metod v oblasti řízení nákladů v praxi. Na základě získaných výsledků pak následně provést návrh případných opatření ke zlepšení a zpřehlednění řízení financí organizace. Diplomová práce byla zpracována prostřednictvím následujícího metodického postupu: - Definice hypotézy, cílů práce - Studium teoretických zdrojů - Manažerský průzkum - Vyhodnocení výsledů průzkumu - Návrhy na optimalizaci řízení neziskové organizace Praktická část diplomové práce byla realizována ve středisku Diecézní charity České Budějovice. Na základě zjištěných skutečností autor doporučuje několik změn v řízení nákladů organizace. V první řadě se jedná o formalizaci metodiky manažerského řízení pomocí zavedení vnitřních směrnic. Dalšími návrhy jsou změny v sestavování rozpočtů, způsobu kalkulace režijních nákladů a kontroly plnění rozpočtů. Hlavním výstupem práce jsou návrhy nové struktury nákladových středisek a nového způsobu přeúčtování nákladů.
Cost management of non-profit organizations
Keywords: Nezisková organizace; rozpočet; manažerské účetnictví; nákladové účetnictví; kalkulace; režijní náklady.; Non-profit oganization; budget; management accounting; cost accounting; calculation; overhead costs.